Riksdagskandidat Jacob Storbjörk

Hoppsan, vi har en riktig politiker i huset, det kunde vi konstatera när yngsta sonen Jacob var med Oxhamns skolas parlamentsgrupp till riksdagen och han fick ställa en fråga i det stora ungdomsparlamentet som hölls då i riksdagens plenisal. Han har varit en aktiv politiker sedan dess.


Vi, hans mamma och pappa, hade inte varit politiskt aktiva. Inte våra föräldrar heller. Han, vår Jacob, är född och uppvuxen i Jakobstad. Äldsta brodern Andreas är född i Vasa och mellanbrodern Simon i Karleby. Vi flyttade till Jakobstad för att vi var intresserade av språkbadsskola. Vi kommer båda från Kronoby och har hållit ihop sedan sista året i gymnasiet.


Jacob har en förmåga att se positivt på det mesta och han tror på att det går att utveckla samhället på så vis att alla får det bättre. Han har försökt utveckla Jakobstad sedan han som 18-åring valdes in i stadsfullmäktige första gången. Det lyfter vi på hatten för. Det politiska engagemanget har även fört honom långt utanför Jakobstad. Det nordiska samarbetet ligger honom varmt om hjärtat.

Han har skapat sin politiska bana under 10 års tid och Österbotten har alltid haft hög prioritet. Vi är säkra på att Österbotten kommer att få en stark förespråkare i Jacob Storbjörk. Vi hoppas innerligt att så många österbottningar som möjligt delar vår uppfattning.


En politiker måste kunna samarbeta och tänka utanför boxen. En bra politiker måste även kunna höra av de andra politiska partiernas argument och inte ha så mycket förutfattade meningar. Om vi i vår familj på något sätt understött Jacob i denna sak så har vi ju gjort något rätt.

Vi minns att pappaLeif pinat honom i diskussioner hemmavid med att plötsligt byta perspektiv och tala utifrån motståndarsidans argument, bara för att vidga vyerna, för att kunna tänka sig in i hur andra tänker. Det var nog nyttiga övningar.


I grund och botten har Jacob varit helt trygg i sin politiska övertygelse och vi, föräldrarna, har hakat på. Det kan gå den vägen också.

Lycka till med valet Jacob!

Stolta föräldrarna Ann-Sofi och Leif