Tillåt snusförsäljning på Alko

Fotograf: Lisa Risage. Bildkälla

För en tid sedan publicerade en arbetsgrupp sina förslag på hur Finland kunde bli fritt från tobaks- och nikotinprodukter år 2030. Jag tycker det är eftersträvsamt att minska användningen av tobaksprodukter. Men förslaget att förbjuda privat import av snus är inte rätt väg att gå. 

Låt mig först klarlägga att jag har inga som helst egna intressen i detta. Jag varken röker eller snusar och har inga planer att börja. Tvärtom uppmuntrar jag gärna fler att fimpa cigaretten. Många av arbetsgruppens förslag är enligt mig helt okej. Men jag tycker också att alla politiska förslag måste vara förankrade i hur världen faktiskt ser ut – inte bara hur man önskar att den vore.

Det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande finns många som hämtar snus över gränsen för eget bruk. Det är alltså en sak att förbjuda. Men ett sådant beslut måste också följas upp och det kräver resurser. Jag vill för egen del reservera tullens och polisens resurser till att komma åt farlig narkotika. Inte att söka igenom österbottningarnas jackfickor och bagage för en dosa snus.

Men jag kan inte heller nöja mig med status quo som många andra. Med handen på hjärtat måste vi konstatera att nuvarande upplägg inte heller fungerar. Användningen ökar, samhället går miste om skatteinkomster och vi har helt tappat kontrollen. Här borde våra beslutsfattare dra lärdomar från förbudstiden och försäljning av starka alkoholprodukter. Min personliga åsikt är att jag tycker det är rimligt att Alkos mandat utökas till att gälla försäljning av snus. Då håller vi försäljningen måttfull, samt säkerställer att försäljningsintäkter och skatteinkomster stannar i Finland. Jag tror att vi kan finna förståelse för en sådan lösning i EU.

Jacob Storbjörk (SDP)

Leave a Reply