Lisää opiskelurauhaa ja vähemmän opintolainoja

Bildkälla

Koulutukseen ja tutkimukseen panostaminen on tärkeää Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Yhtä tärkeää on kuitenkin varmistaa, että opiskelijoilla on aikaa ja resursseja opiskella.

Åbo Akademin ylioppilaskunnan entisenä hallituksen jäsenenä tiedän, miten tärkeää on, että opintotuki pysyy inflaation tahdissa. On myös tärkeää, että asumistuki on riittävän suuri, jotta asumismenoista pystyy selviämään. Emme saa leikata asumistukia, kuten oikeisto ehdottaa, sillä monet kärsisivät siitä. Meidän on sen sijaan vähennettävä lainan osuutta opiskelijoiden tuloista ja annettava kaikille opinnoistaan valmistuneille paras mahdollinen alku elämässä.

Nykyistä korkotukijärjestelmää, jossa Kela maksaa opintolainan koron, voidaan laajentaa koskemaan useampia tutkinnon suorittaneita. Erityisesti heidän osaltaan, joilla on opintojen jälkeen vaikeuksia löytää työtä, työskentelevät lyhyissä sijaisuuksissa tai osa-aikatyössä.

Kaiken kaikkiaan olen sitä mieltä, että tukijärjestelmissämme on otettava paremmin huomioon se, että ihmisen elämässä voi tapahtua paljon. Opintolainahyvitys, jossa Kela maksaa 40 prosenttia 2 500:n ylittävästä opintolainaosuudesta, on fiksu keino kannustaa tutkinnon suorittamiseen määräajassa vähentäen samalla opintolainan määrää. Joustavuutta on kuitenkin lisättävä. Vaikka valmistuisikin puoli vuotta tai vuosi laskennallisen valmistumisajan jälkeen, valmistuminen voitaisiin kuitenkin palkita jossain muodossa. Kompensaation voisi olla esimerkiksi 30 prosenttia, jos opinnot viivästyvät jostakin syystä vuodella. Ja 20 prosenttia, jos viivästyminen on kaksi vuotta. Se antaa kaikille tarpeellisen kannustimen valmistua opinnoista, ja koko yhteiskunta voittaa.

Opiskellessa on myös tärkeää, että on mahdollisuus yhdistystoimintaan, virkistäytymiseen ja liikuntaan. Opiskelijaterveydenhuolto tarvitsee myös riittävän rahoituksen. Kaiken kaikkiaan on panostettava ennaltaehkäisyyn, jotta kaikki voivat hyvin opiskelijaelämässä ja sitten myös työelämässä.

Jacob Storbjörk (SDP), eduskuntavaaliehdokas

Leave a Reply